Att koka soppa på en spik

Det mest klimatsmarta (och ekonomiska) du kan göra är att aldrig slänga mat, lever du efter det har du gjort en jäkla insats eftersom det krävs så mycket vatten och energi för att producera mat och då framförallt mat gjord på eller från djur. För min del är det här ingen större svårighet eftersom den roligaste utmaningen du kan ge mig är att bjuda hem mig och be mig laga något av det som finns i din kyl och frys. Det är den utmaningen som har gjort det ruskigt kul att laga skolmat. Vad börjar bli gammalt? Vad måste jag tillaga innan det blir otjänligt? Högsbossoppa (morot och skinka) blir till  en korvstroganoffbas, potatismos åker i biffar, broccolistjälkar åker i gratängen eller soppa.
Ganska nyligen hade jag tomat och linssås med pasta ena dagen här hemma och det som blev över späddes ut med lite buljong. Morot, paprika och potatis pytsades i och helt plötsligt hade jag en soppa.
Soppor kan blir grytor, grytor kan bli soppor.
 
 
Bästa fattigmanstips?
  • Kål och rotfrukter! Riv ner kål/rotfrukt i lasagnen, blanda upp i wooken, förgyll din mustiga höstgryta. Fulla av C-vitaminer, kostfiber och annat kul!
  • Linser, jisses snacka om snäll baljväxt. I en köttfärssås märker man dem knappt och vill du äta dem vegetariskt så är det precis lika bra, en grym proteinkälla!
  • Tillaga hela växten, broccoli,blomkålstammar osv får inte gå till spillo. Och för sjutton skala inte potatisen. Ca 20% av potatisen skalar vi bort hemma, i industrin 50% (hjälp), det är där alla spårämne och mineraler sitter och hjälper dessutom till att bibehålla vitaminerna under kokning.
  • Börjar grönsakerna bli sunkiga i kylen? Allt går att blanda i grytor eller soppor, eller wooka det lite för extra fräs!
  • Gör paj!! Säg vad man inte kan rädda med en paj, överbliven lax, ostkanter, två överblivna torkade tomater osv. Allt kan bo i en paj, fast kanske inte allt på samma gång.
  • Pizza, precis som paj fast mer barnvänligt! En skvätt köttfärsås som är för liten att använda som portion fungerar som topping, precis som champinjoner som börjar bli tveksamma, den överblivna tomaten (tomatsoppa kan fungera som tomatsås) eller ännu en gång ostskalken osv.
 
1 Caroline och unghästen Stina:

skriven

Åååh! Du är ju grym! Får jag länka detta inlägg så småningom? Det här är PRECIS vad folk i allmänhet borde tänka på mer: att mat är mat, även om den inte är exakt vad som står i receptet! Använd allt som går att använda! Det handlar inte om att vara penga-snål. Det handlar om att ta tillvara på resurser!

Jag har själv några rätter som är "slask-rätter", där det liksom går att veva ner det som börjar bli gammalt: köttfärssås går det ju t.ex. att smyga ner vadsomhelst i! Wok likaså. Prova att hälla ner de där bönorna som börjar bli sladdriga i en pastasås. Blev den sämre? Nej knappast. Fick du en portion till? Förmodligen...

Sjukt bra tips! Har börjar implementera kålen mer i sallader här hemma, blir roligare konsistens och tugmotstånd + att den, som du skriver, går att dryga ut många maträtter med. Och stjälkarna, bra där! Det ska jag bli bättre på!

Jättebra inlägg!

Svar: Tack, kommer på i efterhand lite saker så som pizza, får nog lägga till det ;) Blev så svårt när du faktiskt bad om ett inlägg, pressen du vet ;) haha. Men dela på, blev ju väldigt kortfattat
dooh

Kommentera här: