Nu har vi påbörjat en ny kurs i skolan, metodik och processteknik är slut och 15 nya poäng är inkasserade. Kursen som påbörjades idag är animaliska livsmedel med innehåll som berör bland annat uppfödning, etik, hållbarhet och ursprung. Behöver jag säga att jag är taggad?
 
Jag väljer att äta vegetariskt i veckorna och sparar köttätandet till helgerna. På det viset kan jag med gott smavete lägga mina matpengar på bra kött när jag väl handlar kött. Men vad är då bra kött? Kött från djur som har betat är bra kött. Kött från djur i Sverige är bra kött. Och svenskt ekologiskt kött kan troligtvis vara det bästa köttet om du nu inte har några grisar hemma eller gör som vi och slaktar tupp på gården. Det är några värderingar jag lägger in i "bra kött".
Det är bla:
  • Kött från djur som har haft ett bra liv, där de har fått möjlighet att bete sig så naturligt som möjligt. tex kor på lösdrift på stora betesmarker, grisar i grupp med utevistelse och får på lösdrift. Gemensam nämnare är utevistelse.
  • Kött från djur som inte har fått i sig onödiga preparat, antibiotika i förebyggande syfte är förbjudet i Sverige men förekommer i princip överallt annars. 
  • Kött från djur som får växa i vettig takt. En ekokyckling lever dubbelt så lång tid som en konventionell och slipper bryta benen av sin vikt. (35 dagar mot 70)
  • Kött från djur som fått ett värdigt avslut. Ingen onödig stress vid slakt eller onödigt långa slakttransporter.
  • Kött från svenska djur, vi har otroligt hårda djurskyddslagar och hur illa det än är i Sverige så är det tiofallt sämre i andra länder där man fortfarande fixerar suggor, tar bort knorrar i förebyggande syfte eller behandlar slaktkycklingar med klor (kemiskt klor, inte djurklor) efter slakt.
Det räcker att vi sträcker oss till vårt grannland Danmark för att kunna hitta punkter att kritisera. Och vi kanske ska fråga oss varför svenskt kött är dyrare än tex danskt eller tyskt. Det är inte för att våra köttbönder är rika som troll. Så ska man nu äta kött finns där egentligen bara ett val att göra i första skedet och det är att välja svenskt. Har man gjort det valet kan man börja se in i mer djupgående aspekter såsom eko, närproducerat, etisk djurhållning osv...
 
Har du inte råd att köpa svenskt? Ja då tycker jag att du käkar vegetariskt de dagarna du inte har råd. Deal?
 
Förresten så var det först i år det blev lag på att bedöva kultingar vid kastrering, så vi kanske ska vara lite försiktiga med att ge svensk köttproduktion allt för många klappar på axlarna. Vi har fortfarande kycklingproducenter med fullsmockade stallar utan fönster och grisar som aldrig får röra vid lera. Men det är nästa diskussion.
Det var min första distans på över 10 km någonsin, bara det är ju egentligen värt en applåd. Men ändå kan jag inte låta bli att vara lite besviken över tiden på 71 minuter över 12 km. Min målsättning var innan start att springa på under 70 minuter och att springa hela vägen. Nu sprang jag ju hela vägen och jag kan ju skylla på att de första två kilometerna var smockfulla med människor så att det hela blev lite långsammare än tänkt, men ändå. Besvikelsen!
 
På plussidan är att jag låg i ett lugnt tempo utan allt för mycket puls som gjorde att de sista två kilometerna bjöd på tempoökning, oförskräckt backbestigande och en ordentlig spurt. Som jag älskar att spurta! Så jag får väl ändå säga att jag är nöjd. Jag har dessutom slått veckodistans rekord, hela 28,5 km har jag sprungit den här veckan.
 
När jag kom hem efter löpningen fick jag världens bästa pass på lilla bregotthästen, lättare WE i hagen här och hon bara glänste. Finfina galoppfattningar, halter på utandning och bra framåttänk hela tiden. Grinden gjordes framlänges och baklänges, sidepassen var duglig och ryggning i korridor gick bra så vi är rätt redo för pay and riden nästa söndag... Eller kanske inte, men jag tar det som ett tillfälle för träning på bortaplan. Vi har även i princip färdigställt vår lilla grusplan i hagen. Imorgon ska Patrik padda området och jag ska flytta dit höbur och sätta färdigt staket. Wunderbar!
 
Nu är det middag, restfest!
 
 
 
 
 Igår jobbade jag, slutade lite tidigare och åkte och fyndade helt ny tävlingskavaj för 100:- och en kort ridvinterjacka för 80:-, tack blocket. Tog bilder på både när jag kom hem, insåg att armarna i kavajen var överdimensionerade för mina armar. Men det ger väl rörlighet? Bilderna kan jag dock inte få mobilen att släppa ifrån sig till bloggappen, sååå ni slipper min fula nuna här.
Sedan tömkörde jag lite och lagade halloweenmiddag. Dvs rostbiff, rostad potatis, kokta rödbetor och sallad med sharon. Morotskaka till efterrätt. Tema rött och orange. Trevligt om man bortser från min käresta, han tycker tydligen jag är en surkärring, han borde nog titta på sig själv istället. Jaja, vad vet han? Jag är väl idel sol och glada skratt? Han referade dessutom till dagen jag hade migrän, det säger en del om hans nivå. Gissar på PMS, från hans sida;)
 
Idag är vi vänner igen, dock lite ansträngt. Sån är kärleken, men inte så ofta för oss. Vi är mest kära (ännu en inbillning från mig?)
 
Nu måste jag pysa, ska ut i skogen och springa terränglopp (??), 12km i krispig höst. Heja mig!