Ett års studier är till ända, nästan, nu väntar tre dagar med hemtenta där frågorna släpps imorgon. Och som vår lärare sa, "vissa av er kommer att behöva alla tre dagar, andra (tittar på mig) som Malin kommer behöva halva tiden" så med andra ord räknar jag kallt med att svara på frågorna imorgon och sedan låta dem ligga till torsdag för att då gå igenom dem igen och skicka in.... Sedan är det sommarloov! Fast sommarlov är kanske fel ord eftersom jag kommer att jobba heltid.
 
Jag vaknade imorse med lite nackont och tryckande huvudvärk, vill nog skylla på det något explosiva vädret men det har verkligen gjort den här dagen dryg. När Gill dessutom sysslat med lerinpackning la jag ridningen på hyllan och longerade henne istället. Longering i grimma kräver ingen borstning, grannarna får säga vad de vill! Ska dock försöka masa mig ut för en hundpromenad om en stund, något jävla ordning får det vara. God kväll.
 
 
 
Det mest klimatsmarta (och ekonomiska) du kan göra är att aldrig slänga mat, lever du efter det har du gjort en jäkla insats eftersom det krävs så mycket vatten och energi för att producera mat och då framförallt mat gjord på eller från djur. För min del är det här ingen större svårighet eftersom den roligaste utmaningen du kan ge mig är att bjuda hem mig och be mig laga något av det som finns i din kyl och frys. Det är den utmaningen som har gjort det ruskigt kul att laga skolmat. Vad börjar bli gammalt? Vad måste jag tillaga innan det blir otjänligt? Högsbossoppa (morot och skinka) blir till  en korvstroganoffbas, potatismos åker i biffar, broccolistjälkar åker i gratängen eller soppa.
Ganska nyligen hade jag tomat och linssås med pasta ena dagen här hemma och det som blev över späddes ut med lite buljong. Morot, paprika och potatis pytsades i och helt plötsligt hade jag en soppa.
Soppor kan blir grytor, grytor kan bli soppor.
 
 
Bästa fattigmanstips?
  • Kål och rotfrukter! Riv ner kål/rotfrukt i lasagnen, blanda upp i wooken, förgyll din mustiga höstgryta. Fulla av C-vitaminer, kostfiber och annat kul!
  • Linser, jisses snacka om snäll baljväxt. I en köttfärssås märker man dem knappt och vill du äta dem vegetariskt så är det precis lika bra, en grym proteinkälla!
  • Tillaga hela växten, broccoli,blomkålstammar osv får inte gå till spillo. Och för sjutton skala inte potatisen. Ca 20% av potatisen skalar vi bort hemma, i industrin 50% (hjälp), det är där alla spårämne och mineraler sitter och hjälper dessutom till att bibehålla vitaminerna under kokning.
  • Börjar grönsakerna bli sunkiga i kylen? Allt går att blanda i grytor eller soppor, eller wooka det lite för extra fräs!
  • Gör paj!! Säg vad man inte kan rädda med en paj, överbliven lax, ostkanter, två överblivna torkade tomater osv. Allt kan bo i en paj, fast kanske inte allt på samma gång.
  • Pizza, precis som paj fast mer barnvänligt! En skvätt köttfärsås som är för liten att använda som portion fungerar som topping, precis som champinjoner som börjar bli tveksamma, den överblivna tomaten (tomatsoppa kan fungera som tomatsås) eller ännu en gång ostskalken osv.
 
Full rulle och bara en massa produktivitet. Ogräsrens, springning, gräsklipp, brödbak, ridning, Linnfika, stekmiddag och kortspel ... och det var bara gårdagen. Idag har vi hälsat på Yolo i storflocken, slipat och målat skåp, ridit, ätit morsdagsmiddag och fikat morsdagsfika..
God natt