Sjukhusmat

Om man tycker att äldreomsorgens eller skolans mat får mycket skit så är det inget mot vad sjukhusmaten får. Kanske inte helt konstigt då vi inte är speciellt mottagliga för mat under en sjukhusvistelse. Något som inte heller har hjälpt genom åren är att regioner och landsting väljer att spara in på något så viktigt som maten. Därför var det extra spännande idag att få göra ett studiebesök i ett centralkök som för ca 1,5 år sedan tog över uppdraget som matleverantör till två av skånes sjukhus. De två största faktiskt, Lund och Malmö. Det var Fazer som fick kontraktet. Jag får säga att jag var skeptisk från början, jag är inget stort fan av cook chill. Dvs mat som tillagas, kyls ner snabbt för att sedan värmas upp igen dagen/dagarna efter. Men jag kan dock se att det lämpar sig för just sjukhus där ättiderna är oregelbundna och kan sträcka sig en bra bit över de två timmarna som får ses som lämplig varmhållning. Till skillnad från skola där man har en lunchrush, där kan vi aldrig motivera cook chill.
 
Innan Fazers övertagande serverades även cook chill-mat, men denna skickades i värmeskåp som värmdes upp under transporten för att sedan stå på varmhållning på avdelningarna. Skillnaden mellan nu och då är bla. att värmeskåpen var skrymmande, krävde fem lastbilar för samma leverans som sker idag med en lastbil. Idag skickas all mat kyld avdelningsvis i backar för att sedan läggas i värmeskåp på plats. Förr skickades den i större kvantiteter, tex 10 portioner fisk på ett upplägg, nu är det två eller fyra portioner per upplägg. Vilket gör att all mat behöver inte värmas upp samtidigt. Maten skickas dessutom komponentvis, dvs var sak för sig själv vilket ger kunden möjlighet att precis ayy välja vad den vill utifrån en meny om tre rätter. Dvs vill du ha rotmos till din panerade fisk så är det lösbart om rätterna är rotmos och fläsklägg, panerad fisk med potatis och kall sås eller typ grönsakssoppa. valfrihet är en enorm service. Och faktiskt ett sätt att minska svinnet. För nu kommer vi till det fina.
 
Det är politiken som har sett till att denna upphandling har gjorts, istället för att bara tänka kronor och ören har upphandlingen färgats grön. Eko, svenskt schysst kött, mat från grunden,  valfrihet/minskat svinn och mat för att tillfriskna har varit krav istället för "billigast vinner". Det ställer höga krav på leverantören, dvs Fazer, men det ställer även högre krav på kommande års politik. För risken är alltid att när någon annan senare tar makten och börjar räkna på enbart kronor och ören igen så är allt detta arbete ogjort. Det här gör vårt samhällssystem väldigt vanskligt och nyckfullt.
 
Behöver jag förresten säga att vi har ett rödgrönt styre i Skåne? Efter dagens studiebesök blev det väldigt tydligt att just de gröna makterna hade haft en hel del att säga till om i just den här upphandlingen. Så kul!
 
I Ystad lagar man sjukhusmaten på plats, nu skulle jag hemskt gärna vilja göra ett studiebesök där med för att jämföra!
 
 
 
1 Katarina:

skriven

Vilket intressant inlägg! Nu blev jag också nyfiken på studiebesök i Ystad (men det räcker att du går dit och bloggar om det sen ;)

Svar: Haha, ja jag får väl ta tag i det :D
dooh

Kommentera här: